söndag 2 september 2012

Hemgjord Pizza


Om du har en ugn så är det kul och enkelt att göra egen pizza ibland. Det är trevligt att laga pizza tillsammans med sina gäster eftersom alla kan välja sina egna toppings, antingen kan man göra en stor pizza på en hel plåt eller mindre portionsstora. Det smakar mycket godare med en krispig  hemgjord pizza än den mjuka, sladdriga pizzan man får på pizzeriorna. Det är mycket billigare också. 

För att göra pizza behöver du förbereda 3 enkla steg: göra deg, göra tomatsås och skiva topping. Du behöver inte göra din egen tomatsås om du inte vill, det finns att köpa ganska billiga bra färdiga pastasåser i mataffären, välj då en med smak av örter.

Det här receptet räcker till en stor pizza till en plåt, och mättar alltså 2-4 personer.

Deg: 
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1 msk olja, helst oliv
1/2 tsk salt
6-7 dl mjöl (antingen bara vetemjöl, eller 50/50 vetemjöl och grahamsmjöl för mer fibrer, eller dinkelmjöl)

Smula ner jästen i en bunke. Värm upp vattnet så det blir fingervarmt (37 grader) och tillsätt lite av det i jästbunken och rör om med en sked eller träslev tills jästen har löst upp sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och det mesta av mjölet och blanda ordentligt. Använd händerna och knåda samman degen ett par minuter, tillsätt så mycket mjöl du behöver tills degen inte är för klibbig utan går att jobba med. Tillsätt dock inte för mycket för då blir pizzan torr och inte så fluffig. När du är nöjd med konsistensen, låt degen jäsa i bunken under en handduk på en ganska varm plats i cirka 30-40 minuter.

Tomatsås:
1 msk olivolja
ev. 1/2 lök
ev. 1 vitlöksklyfta
1 förpackning krossade tomater
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk socker
ev. 2 tsk vinäger
ev. 2 msk tomatpuré
2 tsk torkade örter, exempelvis basilika och oregano (eller 2 msk färska)

Under tiden som degen jäser kan du göra tomatsåsen. Hacka lök och vitlök om du vill ha det i din tomatsås. Värm upp en kastrull på medelvärme och tillsätt olivolja, ev lök och vitlök. Tillsätt sedan krossade tomater, salt, peppar, socker och ev vinäger och tomatpuré för extra smak. Låt puttra på svag värme ca en kvart. Tillsätt slutligen örter.

Topping:
Vad du vill, förslagsvis champinjoner, paprika, tomat och mozzarella. Ta det du tycker om som du tycker passar ihop.
Skiva toppingen så den är redo att spridas ut över pizzan. Till en stor plåtpizza behöver du 1-2 mozzarellaostar, man behöver inte täcka hela pizzan med ost för att den ska bli god.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utbakning: 
Vrid upp ugnen på 250 grader, det är viktigt att den blir riktigt varm innan du stoppar in pizzan, annars blir pizzan inte knaprig underifrån utan mjuk.
Dags att sätta ihop pizzan. Förbered en plåt med bakplåtspapper och arbeta samman degen och tryck ut den antingen för hand eller med hjälp av en kavel. Försök få den ca 1 cm tunn, ju tunnare desto godare tycker jag, men vissa gillar tjockare bottnar så gör det du tycker om. Den kommer jäsa och bli tjockare igen när du stoppar in den i ugnen.
Sprid ut tomatsås över pizzabottnen. Använd inte för mycket sås för då kan pizzan bli slafsig, sprid ut ett tunnt lager.
Fördela toppingen över pizzan. Kontrollera så att ugnen är 250 grader varm innan du stoppar in plåten med pizzan i övre delen av ugnen. Grädda i ca 10-15 minuter, man ser på pizzan när den ser klar ut.
Ta ut och dekorera eventuellt med färska basilikablad.
Ett tips: för att slicea pizzan kan du använda en sax, det är mycket enklare att klippa pizzan i portionsbitar än att skära med en kniv.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar