tisdag 18 december 2012

Linsbiffar med morot


Som ni har märkt gillar jag att laga vegetarisk mat ofta. Även om jag inte är en vegetarian så känns det bra att äta vegetariskt några gånger i veckan, det är billigt och nyttigt och känns fräscht. 

Det här är en av mina absoluta favoriträtter som jag alltid får komplimanger för när jag bjuder på. Det är lite jobbigt att göra dom (jämfört med att göra en enkel wok iaf) så det är inget jag orkar göra varje dag, men ett par gånger i månaden gör jag de här linsbiffarna med rivna morötter i.

Ingredienser (ca 3 portioner):
- 2 dl röda linser
- knappt 4 dl vatten
- 1 buljongtärning


- 1/2 lök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 1 ägg
- ca 3 msk ströbröd (eller havregryn eller något annat som "binder" så smeten blir tjockare)
- 2 tsk chilipulver

- 1 krm cayennepeppar

Gör såhär:
Koka linser med buljongtärningen tills de är klara, det tar ca 10 minuter. Under tiden: riv morötter, lök och vitlök på rivjärn och lägg i en bunke. Tillsätt linserna när de har svalnat en aning så de inte är jättevarma, och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda väl till en ganska tjock smet. Det är ungefär som raggmunkar i konsistensen, fast lite fastare. Det går alltså inte att forma till biffar riktigt utan man klickar ut med hjälp av en matsked i en varm stekpanna med smält smör i och steker på medelhög värme ca 3 min på varje sida. 

Servera linsbiffarna med en stor sallad och lite gräddfil, yoghurt eller creme fraiche. Jag hade paprika, körsbärstomater och avocado. Är du jättehungrig kan du servera med lite ris till exempel.

2 kommentarer:

  1. Tack för detta recept. Precis vad jag letade efter idag! :)
    Passar pasta till ir?

    SvaraRadera
  2. Tack för receptet, har använts många gånger nu!

    SvaraRadera